Yhdessä.

Monikanavaista markkinointiviestintää

Hakukoneystävällisen verkkopalvelun tärkeimmät elementit

Mitä hakukoneoptimointiin liittyviä asioita tulee ottaa huomioon uuden verkkopalvelun suunnittelussa ja toteutuksessa? Aiheeseen liittyy luonnollisesti paljon muuttujia, mutta nostan esiin mielestäni neljä tärkeintä kohtaa. Kun nämä huomioidaan, vältetään pahimmat sudenkuopat hakukoneoptimoinnissa ja samalla varmistetaan käyttäjien tyytyväisyys.

Verkkopalvelun on pakko olla responsiivinen

Hyvä sijoittuminen Googlen mobiilihauissa on nykyään ensiarvoisen tärkeää, koska yli puolet hauista tehdään mobiililaitteilla. Palvelisitko kasvotusten käytävissä palvelutilanteissa yli puolia asiakkaistasi tietoisesti huonosti? Niinpä! Joten älä palvele heitä huonosti myöskään verkossa. Google uudisti hakualgoritminsa keväällä 2015 suosimaan mobiiliystävällisiä sivuja mobiilihauissa, joten responsiivisen suunnittelun vaikutus hakukonenäkyvyyteen on kiistaton.

Responsiivinen verkkopalvelu skaalautuu päätelaiteriippumattomasti. Se on erillisiä mobiilisivuja parempi vaihtoehto, koska se tarjoaa yhtäläisen käyttökokemuksen tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella. Ammattitaitoisen verkkokehittäjän toteuttama responsiivinen verkkopalvelu tarjoaa saumattoman käyttökokemuksen. Kannattaa muistaa, että tämä on alue, jossa kehittäjien kokemattomuus johtaa helposti keskinkertaiseen lopputulokseen.

Verkkopalvelun tärkeiden osien tulee olla tekstimuodossa

Hakukoneet pystyvät ryömimään myös muunlaista sisältöä, mutta hakukoneoptimoinnin näkökulmasta teksti on aina paras vaihtoehto. Verkkopalvelun jokainen sivu tarvitsee kirjoitettua sisältöä. Tämän vuoksi sisällöt ja sisältömarkkinointi nostetaan usein esiin hakukoneoptimoinnista puhuttaessa.

Jokainen sivu siis tarvitsee kirjoitettua sisältöä, mutta kuinka paljon? Suosittelen, että jokaiselle sivulle kirjoitetaan vähintään 300 sanaa uniikkia sisältöä ihanteellinen määrä olisi yli 800 sanaa. Mikäli sivun pääsisältö on video tai äänitiedosto, niin suosittelen lisäämään sen sisällön sivulle myös tekstiversiona.

Jokainen sivu tarvitsee myös 50–60 merkkiä pitkän otsikko-tagin ja 150–160 merkkiä pitkän metakuvauksen. Näiden molempien elementtien tulee olla uniikit ja sisältää tärkeimmät avainsanayhdistelmät.

Yleinen virhe on sijoittaa verkkopalvelun tärkeitä tietoja kuvaan tekstien sijaan. Google on antanut selkeän suosituksen tekstin käyttämisestä kuvien sijaan tärkeiden nimien, sisältöjen ja linkkien kohdalla. Googlen ryömijä ei tunnista tekstiä, joka on sijoitettu kuvaan. Esimerkiksi yrityksen osoitteen löytäminen tekstimuodossa on tärkeää. Moni haluaa kopioida ja liittää osoitteen suoraan karttapalveluun ajo-ohjeiden selvittämistä varten.

Lopuksi suosittelen lisäämään laadukasta tekstisisältöä myös URL-osoitteisiin. Esimerkiksi sinunosoitteesi.fi/sinun-sivusi-nimi-avainsanoillasi on hakukoneoptimoinnillisesti parempi kuin sinunosoitteesi.fi/p=?122. Tämä vahvistaa avainsanaoptimointia ja auttaa potentiaalisia vierailijoita tunnistamaan sivusi aiheen, kun ne näkevät osoitteen ilman lisätietoj

Verkkopalvelun kuvat täytyy optimoida

Kuvia voidaan myös optimoida tekstillä. Tämä antaa lisäoptimointimahdollisuuden tuotesivulle ja parantaa näkyvyyttä Googlen kuvahaussa.

Kuvien optimointiin tekstillä on muutama tapa. Kuvan tiedostonimen voi optimoida avainsanoilla. Esimerkiksi tiedostonimen kuva109.jpg voi muuttaa muotoon autohuoltopalvelut-helsinki.jpg. Tämä nostaa sivun avainsanat kuvan tiedostonimeen.

Seuraavaksi kannattaa käyttää kaikkia HTML:n tarjoamia ominaisuuksia kuvan lisäämiseksi sivulle. Samalle esimerkillä jatkaen:

<img src=”autohuoltopalvelut-helsinki.jpg” alt=”Autohuoltopalvelut Helsinki” title=”Autohuoltopalvelut Helsinki” />

Ylläolevassa HTML-koodissa on alt-teksti, joka näytetään mikäli kuvaa ei voida ladata sivulla tai jos vierailija käyttää näyttölukijaa. Otsikkoteksti näytetään, kun käyttäjä vie hiiren osoittimen kuvan päälle.

Verkkopalveluun tarvitaan selkeä tekstipohjainen navigaatiorakenne

Google suosittelee, että sivustolle rakennetaan selkeä hierarkia ja tekstilinkit. Jokaisen sivun tulisi olla tavoitettavissa vähintään yhden staattisen tekstilinkin kautta.

Organisoi verkkopalvelusi sisältö ja suunnittele linkkirakenne sen mukaisesti. Tämä on riippuvainen verkkopalvelusi sivujen määrästä. Yksinkertaisimmillaan tähän riittää päänavigaation linkit. Monimutkaisempi versio sisältää kategoriat, alakategoriat ja näiden kaikki sivut. Käyttäjäystävällisyyden varmistamiseksi sivujen linkkirakenteen ei tulisi olla kolmea kerrosta syvempi. 

Selkeän navigaation lisäksi suosittelen lisäämään sivuston footteriin yksinkertaiset tekstilinkit, jotka ohjaavat verkkopalvelusi pääsivuille. Tämä varmistaa, että hakukoneiden ryömijät ja käyttäjät eivät voi niitä missata.

Johtopäätökset

Kuten huomaat, hakukoneystävällinen verkkopalvelu ei ole ainoastaan hakukoneita varten, se on myös käyttäjäystävällinen. Suosittelen ottamaan nämä asiat huomioon uuden verkkopalvelun suunnittelussa ja toteutuksessa. Näin varmistetaan, että sivustosta tulee toimiva hakukoneille ja käyttäjille.

YHDESSÄ.

Monikanavaista markkinointiviestintää